Kuhinja

Domaće slatko od trešanja

Autor Nikolina Damjanić

Ako ne znate, pravo je vreme da naučite kako se sprema domaće slatko od trešanja.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sastojci:

700 g trešanja

1 kg šećera

1 limun

1 kesica vanilin šećera

400 ml vode

Recept:

Kupite trešnje koje su slatke, krupne i koje nisu prezrele. Trešnje očistite i uklonite im koštice, kao i peteljke. Dobro ih operite i ostavite da se dobro ocijede u cjediljci. U šerpu sipajte šećer, kao i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Nastavite da kuvate dok ne dobijete gust sirup.

U sirup dodajte ocijeđene trešnje, kao i vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte još nekih 20 minuta. Kuvajte sve dok sirup ne bude toliko gust da teče u prekidima, tj. da sporo klizi sa kašike. Skinite pjenu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da stoji oko 12 sati. Sipajte slatko u sterilisane tegle.

(Stvar ukusa/MONDO)