Kuhinja

Kako se prave domaći krekeri

Autor Dragana Božić

Kada želite da napravite grickalicu kod kuće, onda izaberite ovaj recept za krekere.

Izvor: Printscreen/Instagram/carolinagelen

Krekeri su odlična grickalica kada vam dolaze gosti, a super je i to što se jednostavno pripremaju. Umjesto da kupujete čips, kokice i ostale grickalice kod kuće napravite krekere koje će svi obožavati. Umjesto parmezana možete da stavite sir po želji, a poslužite ih sa nekim umakom.

Sastojci:

1 kašika crnog bibera u zrnu
85 g parmezana
145 g brašna
120 g hladnog putera
1/2 kašičice soli
1/4 šolje hladne vode
1 jaje

Recept za krekere sa sirom:

Stavite sir u blender, pa kratko izblendirajte. Ne treba skroz sitan da bude, a zatim dodajte brašno i so. Ponovo kratko izblendirajte. Postepeno dodajte puter i biber i blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dobijeno tijesto umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na sat i po vremena, a najbolje preko noći. Tijesto možete i ručno da umjesite. Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini i isjecite ga po želji. Stavite ga na pleh obložen pek papirom i premažite umućenim jajetom. Pospite so preko i pecite u zagrijanoj rerni na 190°C oko 15 minuta.