Falafel nije teško napraviti, a sve što vam je potrebno su leblebije i raznovrsni začini.
Falafel su ćuftice koje se jedu na Bliskom istoku, a prave se od leblebija.
Ove loptice spadaju u uličnu hranu, a lako se prave. Za pripremu falafela vam nisu potrebni skupi sastojci, a super je i to što mogu da se jedu u toku posta.
Naučite i vi kako da napravite domaći falafel, a možete da ga služite sa sezonskom salatom ili nekim umakom.
Sastojci:
2 šolje leblebija
1/2 kašičice sode bikarbone
1 veza peršuna
svjež korijander
1 veza mirođije
1 crni luk
7-8 čenova bijelog luka
1 kašika bibera
1 kašika mljevenog kima
1 kašika mljevenog korijandera
1 kašičica kajenskog bibera
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike susama
Recept za falafel od leblebija:
Stavite leblebije u šerpu i prelijte vodom. Dodajte i sodu bikarbonu, pa promiješajte. Ostavite potopljene najmanje 18 sati. Nakon toga procijedite leblebije i osušite ubrusom.
U blender dodajte leblebije, bijeli i crni luk, kao i svjež peršun, korijander i mirođiju. Sve dobro izblendajte. Dobijenu smjesu stavite u neku posudu, pa dodajte so, biber, kim, korijaner, kajenski biber i sve lijepo promiješajte.
Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider najmanje sat vremena, a najbolje preko noći. Zatim u smjesu dodajte susam koji ste propržili, kao i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite i formirajte male pljeskavice ili ćufte, pa pržite u tiganju u kojem ste zagrijali ulje.
(MONDO/Stvar ukusa)