Kuhinja

Pljeskavice od pasulja po receptu Džejmija Olivera

Autor Vesna Kerkez

Ako volite da jedete pasulj, onda obavezno isprobajte i recept za ove pljeskavice.

Izvor: PRINTSCREEN/YT/JAMIE OLIVER

Jedno od najpoznatijih naših jela je svakako i čorbast pasulj. On se obično priprema zimi, ali i na ljeto možete da pripremite ukusnu klopu od ove mahunarke. Kada su napolju visoke temeprature, više nam prijaju lagani obroci, pa vam zato predlažemo da isprobate i recept čuvenog Džejmija Olivera za pljeskavice od pasulja. Priprema nije teška, a prilozi su osvježavajući, pa će ovo jelo biti savršena večera u vrelim ljetnim danima.

Sastojci:
1,5 crveni luk
200 g pečuraka
100 g raženog hljeba
1 konzerva crnog pasulja
maslinovo ulje
40 g čedar sira
4 lepinje
100 g čeri paradajza
1 limeta
tabasko sos
1 avokado
4 kašike jogurta
5 grančice svježeg korijandera

Način pripreme:

U blender stavite 1 crveni luk, parče hleba i pečurke. Dodajte korijander (1 očišćenu grančicu) i sve dobro izblendajte. Zatim dodajte pasulj koji ste procijedili, pa posolite i pobiberite, pa kratko izblenajte. Od dobijene smjese oblikujte 4 pljeskavice debljine 2,5 cm.

Premažite ih uljem i pospite mljevenim korijanderom, pa stavite u tepsiju koju ste premazali uljem. Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Nakon toga dodajte sječeni čedar sir, pa zapecite još kratko, samo da se sir istopi. Sitno isjeckajte preostali luk i paradajz, pa stavite u činiju. Iscijedite sok od limete i dodajte nekoliko kašičica tabasko sosa. Začinite i promiješajte.

Avokado isijecite na kriške. Isijecite lepinje, pa premažite jogurtom, zatim salsom (paradajz i luk), pa stavite kriške avokada, a onda preko i pljeskavicu. Stavite još malo salse i tabasko sosa, pa poklopite drugom lepinjom.

(MONDO/Stvar ukusa)