Kuhinja

Recept dana: Pohovana piletina s kiselom pavlakom i mirođijom

Autor Vesna Kerkez

Pohovana piletina na malo drugačiji način.

Izvor: Shutterstock

Pohovano pileće bijelo meso je jedno od najčešće pravljenih jela, ali u ovom receptu se pravi tako što se uvalja u kiselu pavlaku sa mirođijom, a nakon toga u prezle. 

Sastojci:

4 pileća filea, osušena papirnim ubrusom
2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 limun, očišćen od kore i isječen na četvrtine
60 ml pavlake
3 kašike tanko isječenog vlašca, za ukras
1 kašika sitno sjeckane svježe mirođije
2 kašike bijelog luka u prahu
180 g prezle
Ulje

Način pripreme

Pileće kotlete začinite solju i biberom. U srednjoj činiji pomiješajte limunovu koricu, kiselu pavlaku, vlašac, mirođiju i 1 kašiku bijelog luka u prahu. Dodajte piletinu i dobro premažite. Pokrijte i stavite u frižider na 1 sat ili preko noći.

Kada ste spremni da pržite piletinu, pomiješajte prezle i preostalu 1 kašiku bijelog luka u prahu, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Svaki komad piletine uvaljajte u prezle. Ravnomjerno premažite sa obe strane i prebaciti u pleh ili tanjir. U velikom tiganju zagrijte ulje na srednjoj vatri.

U serijama pržite piletinu do zlatno smeđe boje, oko 4 minuta po strani, smanjujući temperaturu ako je potrebno. Prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom i pospite solju.

Servirajte sa kiselom pavlakom, krompirom i pospite sve mirođijom.

(MONDO/Stvar ukusa)