Kuhinja

Obratite pažnju kad kupujete lubenicu: Dobro pogledajte tačku na dnu, ne smije da bude bijele boje

Autor Tamara Veličković

Tačka na dnu je najvažniji parametar kad birate lubenicu.

Izvor: Shutterstock

Kupovina lubenice u prodavnici za mnoge je problematična jer lako može da se desi da bude nezrela ili prezrela. Savršene su za ljetnje vrućine, pogotovo što se 92 odsto sastoje od vode, što znači da brzo gase žeđ i smanjuju rizik od nastanka dehidracije koja je veoma opasna i koja može da bude opasna po život.

Lubenica može da se kupi cijela ili na četvrtine. Naravno, bolje je da izaberete cijelo voće jer će duže ostati svježe. Može da se čuva u frižideru nekoliko dana. Narezana lubenica se mnogo brže kvari, ali mi posežemo za njom mnogo češće jer kupovina cijelog voća može da bude problematična. Međutim, postoji nekoliko pravila koja bi trebalo da znate kako biste sebi olakšali izbor.

U početku uvijek obraćamo pažnju na veličinu lubenice. Već u ovoj fazi možemo da kažemo da li će biti dobra. Mali plodovi su prilično nezreli i stoga manje slatki. S druge strane, velike lubenice mogu da budu prezrele. Zbog toga je najbolje da izaberete onu srednje veličine. Ako je teška, to znači da ima puno pulpe.

Lubenica je takođe vrijedna mirisa. Prijatan, delikatan miris je dobar znak, ali ako je previše sladak i ugodan, to može da ukaže na to da je voće prezrelo. Prilikom kupovine treba da obratite pažnju na tačku na dnu koja mora da bude žuta ili narandžasta. Bijela je znak nezrele lubenice.

Lubenicu je najbolje da jedete sirovu. Zanimljivo je da voće možemo da jedete zajedno sa sjemenkama jer su one vrijedan izvor vitamina B, magnezijuma, nezasićenih masnih kiselina i kalcijuma. Štaviše, lubenica može da se jede i sa korom. 

BONUS VIDEO:

(MONDO)

Tagovi