Hrskavi kolačići sa kikirikijem i karamelom se tope u ustima i uz to su preliveni čokoladom.
Sastojci:
125 g omekšanog putera
50 g šećera u prahu
1 jaje
1 vanilin šećer
250 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1 prstohvat soli
kikiriki
crna čokolada
Za karamel:
100 g šećera
1 kašika putera
1/2 konzerve zaslađenog kondenzovanog mlijeka
1 kašika slatke pavlake
Recept za hrskave kolačiće sa kikirikijem i karamelom:
Za ove kolače, lopaticom pomiješajte puter, vanilin šećer i šećer, dodajte cijelo jaje i izmiješajte. Dodajte brašno so i kvasac, pa promiješajte. Ostavite da odstoji 1 sat. Razvaljajte tijesto na prostirku za pečenje ili papir za pečenje i isjecite ga sjekačem za kolače.
Pecite u rerni 10 do 15 minuta na 170°.
Napravite karamel sa šećerom, dodajte puter i zaslađeno kondenzovano mlijeko, promiješajte, pa dodajte slatku pavlaku. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Premažite kolačiće karamelom, uvaljajte u kikiriki i ostavite da se stegne. Otopite čokoladu na pari pa ih umočite u prohlađenu čokoladu. Ostavite da se stegnu u frižideru i uživajte.
(Stvar ukusa/Mondo)