Kaneloni sa spanaćem su tipičan italijanski obrok.
Kupite gotovu tjesteninu, koja je specijalno napravljena za kanelone i pratite recept.
Sastojci:
20 komada tjestenine kanelona
450 g mekog bijelog sira
400 g spanaća
500 g paradajz pirea
100 g mocarela sira
bosiljak po ukusu
so i biber
Za bešamel sos:
450 ml mlijeka
35 g putera
35 g brašna
1/4 kašičice soli
prstohvat muskatnog oraščića
Pogledajte kako se prave:
Recept za italijanske kanelone sa spanaćem:
Za kanelone prvo pripremite spanać tako što ćete ga ubaciti u šerpu sa 30 ml vode i prstohvatom soli.
Pustite da se krčka par minuta i kada usahne to znači da je spreman. Ocijedite od vode. Pomiješajte spanać sa bijelim sirom i malo bibera i miješajte viljuškom. Pa nožem i viljuškom isjeckajte smjesu, kako biste isjeckali spanać. Time je fil spreman. Ispržite jedan mali luk na ulju i u to sipajte paradajz pire. Sipajte malo soli i ostavite da se krčka do 10 minuta. Kada počnu da se pojavljuju mjehurići dodajte bosiljak i malo vode i miješajte.
Za bešamel sos otopite puter u šerpi na laganoj temperaturi i spipajte brašno, pa miješajte dok ne dobijete pastu. Malo po malo sipajte mlijeko, konstanto miješajući. Kada dodate sve mlijeko, pojačajte vatru i kuvajte pet minuta. Dodajte muskatni oraščić i so, i skinite sa vatre.
Pleh obložite papirom za pečenje. Prelijte ga debljim slojem bešamela. Počnite da punite kanelone filom sira i spanaća. Ređajte ih na bešamel sos. Prelijte ih pripremljenim paradajz sosom pa odozgo prelijte još bešamel sosa.
Ubacite u rernu zagrijanu na 176 stepeni, i pecite 20 minuta. Nakon toga izvadite iz rerne poređajte komade mocarela sira preko kanelona i vratite u rernu na pet minuta. Izvadite iz rerne i uživajte.
(MONDO/Stvar ukusa)