Domaći kroasani su meki i vazdušasti, savršeni uz malo krema ili džema, a ovaj recept je vrlo jednostavan.
Sastojci:
500 g višenamjenskog brašna
78,86 g granuliranog šećera
20 g aktivnog suvog kvasca
2 1/4 kašičice soli
284 g putera, hladnog
244 ml mlijeka, hladnog
1 veliko jaje umućeno sa kašičicom ili dvije vode
Priprema:
Za ove kroasane stavite brašno, šećer, kvasac i so u veliku posudu i umutite dok se ne sjedine. Nasecite puter na kriške i ubacite u mješavinu brašna. Dodajte mlijeko i miješajte dok se ne formira čvrsto tijesto. Umotajte tijesto u najlonsku foliju i ohladite 1 sat.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u dugački pravougaonik. Presavijte ga na trećine (kao slovo), okrenite za 90 stepeni i ponovite još 3 do 5 puta. (Ako u bilo kom trenutku puter počne da bude mekan, ohladite ga u frižideru ili zamrzivaču dok ne postane čvrst.) Čvrsto umotajte i ohladite još 1 sat, a zatim podijelite tijesto na pola i razvaljajte svaki dio na debljinu od oko pola centimetra, u obliku dugog pravougaonika (približno 25 cm širine i 50 cm dužine).
Isjecite testo na dugačke, tanke trouglove. Urolajte od širokog do šiljastog kraja, stavljajući vrh ispod kroasana. Stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte ga najlonskom folijom i ostavite da se stegne dok se ne udvostruči (1 do 2 sata). Zagrijte rernu na 190 stepeni C i premažite kroasane razblaženim jajetom. Pecite 15 do 20 minuta, ili dok ne ne narastu i porumene.
(Stvar ukusa/MONDO)