Brza, mirisna i meka kao duša – ova Đurđevdanska pogača sa jogurtom pravi se bez kvasca i gotova je za svega 25 minuta.

Sastojci:
- 2 jajeta
- 200 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 ravna kašičica soli
- oko 300 g brašna (meko T-400 ili oštro)
- po želji: susam, kim, krupna so za posipanje
- malo ulja za premazivanje
Priprema:
Kad se praznična trpeza sprema od ranog jutra, svaka minuta zlata vrijedi. Zato je ova brza pogača idealno rješenje – ne treba joj kvasac ni čekanje da naraste, a ukusom podsjeća na domaći hljeb iz starinske peći. Možete je poslužiti uz sir, kajmak, pečenje ili čak hladna predjela – pa neka Đurđevdan zamiriše na domaće.
U velikoj činiji umuti jaja sa jogurtom, uljem i solju. Dodajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno, miješajući varjačom dok ne dobijete meko, ljepljivo tijesto (ne treba da bude tvrdo kao za hljeb). Podmažite pleh ili tepsiju i sipajte tijesto, pa ga poravnajte mokrom rukom ili kašikom. Po vrhu možete zarezati krst, napraviti šare viljuškom ili posuti susamom.
Pecite u unaprijed zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta, dok lijepo ne porumeni. Kad je gotova, premažite je uljem i prekrijte krpom da omekša.
Ova pogača stiže na sto dok se još pečenje kuva, a domaćin već ima s čim da posluži goste!
Bonus video