Kolač sa breskvama je vrlo slastan i mekan, pun bresaka i preliven savršenom glazurom.
Sastojci:
130 g putera, omekšanog
180 g šećera
4 velika jajeta
250 g višenamjenskog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
65 ml kisele pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
130 g sjeckane breskve
65 g džema od bresaka
130 g šećera u prahu
2 kašike mlijeka
Recept za kolač sa breskvama:
Za kolač sa breskvama zagrijte rernu na 175°C. Podmažite i pobrašnite pleh za pečenje. U velikoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i mekani. Umutite jaja, jedno po jedno. U posebnoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so.
Postepeno dodajte suve sastojke u mješavinu putera, naizmjenično sa pavlakom, tako da počnete i završite sa suvim sastojcima. Umiješajte ekstrakt vanile i sjeckane breskve. Sipajte tijesto u pripremljenu tepsiju i izravnajte površinu.
Pecite 60-70 minuta. Ostavite tortu da se ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim je prebacite na rešetku. U maloj činiji pomiješajte džem od breskve sa šećerom u prahu i mlijekom, tako da napravite glazuru. Prelijte preko ohlađenog kolača.
Uživajte!
(Stvar ukusa/Mondo)