Belgija je jedan od vodećih svjetskih izvoznika čokolade, odmah iza Njemačke, prema podacima belgijske asocijacije proizvođača čokolade Choprabisco. Uprkos uspjehu, ovaj sektor se suočava sa sve većim finansijskim pritiscima usljed rasta cijena sirovina.

Brisel je postao prvi region u Belgiji koji je zvanično priznao belgijsku čokoladu kao nematerijalno kulturno nasljeđe. Profesionalci iz industrije se nadaju da će ovaj potez inspirisati i druge regionalne vlade da učine isto.
U utorak je tim povodom održan događaj u Galeriji Sen Ibert, gdje je pralina izumljena 1912. godine od strane Žana Nojhausa mlađeg. Zvanično priznanje rezultat je predloga koji je podnela neprofitna organizacija "Volim belgijsku čokoladu" (I Love Belgian Chocolate).
"Nakon piva, spekuloos keksa i pomfrita, bilo je krajnje vrijeme da uvrstimo i belgijsku čokoladu na listu briselskog nasljeđa", izjavila je državna sekretarka za kulturno nasljeđe Brisela, Ans Persoons (Vooruit).
Belgija je jedan od vodećih svjetskih izvoznika čokolade, odmah iza Njemačke, prema podacima belgijske asocijacije proizvođača čokolade Choprabisco. Uprkos uspjehu, ovaj sektor se suočava sa sve većim finansijskim pritiscima usljed rasta cijena sirovina i troškova proizvodnje.
Odluku odlazeće briselske vlade čokoladžije su pozdravile kao priznanje njihovom radu kroz decenije. „Ova čast se vidi kao omaž ne samo osnivačima kompanije Neuhaus, već i cjelokupnom belgijskom sektoru čokolade, naglašavajući kolektivnu snagu i raznolikost koje definišu belgijsku čokoladu na svjetskoj sceni“, izjavila je Barbara Biliet, direktorka marketinga kompanije Neuhaus za "Brisel tajms" (The Brussels Times).
Iako belgijska čokolada već uživa visok ugled u svijetu, kontinuirano priznavanje njenog kvaliteta može dodatno doprinijeti budućnosti sektora.
"Ovo priznanje će vjerovatno imati pozitivan uticaj na cijeli belgijski sektor čokolade. Ono jača percepciju belgijske čokolade kao vrhunskog proizvoda", dodala je Biliet.
Prema rječima generalnog direktora kompanije Leonidas, Filipa de Selijea, upravo taj kvalitet održava sektor otpornim. On novo priznanje vidi kao priznanje prošlih dostignuća i nadu za budući razvoj, poručivši da se nada kako će ovo pomoći da se postave temelji za budućnost belgijske čokolade.
Iako se ne očekuju trenutne promjene usled priznanja koje je donijela Briselska regija, ovo je prvi korak ka širem svjetskom priznanju.
"Nadamo se da će nas uskoro priznati i druga dva belgijska regiona – Flandrija i Valonija. Nakon toga, željeli bismo da belgijska čokolada dobije i status svjetskog nasleđa UNESCO-a. To bi značajno doprinjelo našem ugledu", dodao je de Selije.
Iako je Brisel dom mnogim čokoladžijama, samo 10 posto proizvođača nalazi se u glavnom gradu, prema podacima belgijskog statističkog zavoda Statbel. Oko 24 posto se nalazi u Valoniji, dok je čak 66 u Flandriji.
"Takođe sarađujemo sa sve tri regionalne vlade kako bismo zaštitili brend ‘Belgijska čokolada’. Drago nam je što je Brisel svjestan svog uticaja. Nadam se da će biti dobar lider", rekao je De Selije.
(EUpravo zato.rs)