Saznaj zašto se na Đurđevdan jede zelje i isprobaj recept naših baka za koji su vjerovale da donosi zdravlje, snagu i ukus djetinjstva.

Po starim običajima naših baka, na trpezi za Đurđevdan uvijek se nalazilo zelje. Ono nije samo tradicija, već su naši stari vjerovali i da donosi zdravlje za cijelu godinu.
Naše bake su ovaj praznik dočekivale mirisom zelja iz šerpe i osmijehom koji grije više od sunca u maju. Donosimo vam recept koji čuva duh običaja, ali i podsjeća na ukuse koje ne treba zaboraviti.
Zašto se za Đurđevdan jede zelje?
U srpskoj narodnoj tradiciji, zelje se jede na Đurđevdan jer simbolizuje proljećno buđenje, snagu, zdravlje i novi početak. Vjerovalo se da onaj ko na ovaj praznik pojede zelje, neće biti bolestan cijele godine. Osim toga, zelje je jedno od prvih prolećnih jela koje priroda nudi, bogato je gvožđem, vlaknima i vitaminima.
Đurđevdansko zelje - recept naše bake
Sastojci:
- 500 g svježeg zelja (može i mješavina spanaća, blitve i koprive)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika brašna
- So, biber, aleva paprika
- Po želji: jaje za zapršku, kašika pavlake ili mljeko
Priprema:
Operite zelje i kratko ga blanširajte (2–3 minuta u ključaloj vodi), zatim procijedite i isijecite. Na malo ulja propržite sitno sjeckan crni i bijeli luk, dodajte narendanu šargarepu. Kada omekša, dodajte brašno i malo aleve paprike. Kratko propržite. Ubacite zelje i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte 15-20 minuta.
Po želji, na kraju dodajte umućeno jaje, pavlaku ili malo mlijeka za kremastiji ukus.
Jelo se služi toplo, uz kiselomliječne proizvode ili domaći hljeb.
"Što je više zelja, to je više zdravlja", govorile su bake kroz osmijeh.
Zdravstvene koristi zelja
- Pomaže u varenju, podstiče rad crijeva i čisti organizam.
- Sadrži gvožđe, kalcijum, magnezijum i C vitamin.
- Jača imunitet, smanjuje umor i doprinosi dobrom raspoloženju.
Neka i ovog Đurđevdana miris zelja zamiriše u tvojoj kuhinji, kao znak zdravlja, blagostanja i nade.
BONUS VIDEO: