Čokoladni čizkejk sa oreo korom i kakaom je pun pogodak i desert kom niko neće odoljeti.

Sastojci:
Za koru:
- 22 čokoladna Oreo keksa
- 80 g putera, otopljenog
Za čizkejk:
- 940 g krem sira
- 240 ml kisele pavlake
- 240 g šećera
- 2 kašičice ekstrakta kafe
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 1 kašičica morske soli
- 120 g tamnog kakao praha
- 240 g čokoladnih komadića, otopljenih
- 4 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
Za čokoladni ganaš:
- 240 g čokoladnih komadića
- 80 g slatke pavlake
Za ukras čokoladni krem:
- 240 g putera
- 225 g krem sira
- 1/2 kašike instant kafe
- 1/2 kašike ključale vode
- 1 kašičice vanilinog ekstrakta
- 1 kašika slatke pavlake
- 1/8 kašičice soli
- 120 g čokoladnih mrvica
- 60 g crnog kakao praha
- 230 g šećera u prahu
Recept za najukusniji čokoladni čizkejk:
Kako biste napravili ovaj čizkejk, prvo izvadite krem sir, jaja i pavlaku iz frižidera oko 1 sat prije početka recepta. Krem sir treba da bude mekan na dodir. Zagrijte rernu na 150°C. Obmotajte dno kalupa sa odvojivim dnom prečnika 23 cm sa nekoliko slojeva folije. Ovo će zaštititi koru od vlage.
Poprskajte stranice kalupa uljem. Pripremite koru za kolač. Stavite keks u procesor za hranu i pulsirajte dok se ne pretvore u sitne mrvice. Ako nemate procesor hrane, izmrvite keks u blenderu. Otopite puter, pa ga sipajte u mrvice keksa. Ponovo kratko pulsirajte da bi se sve pomiješalo. Prebacite mrvice keksa u pripremljeni kalup. Koristite dno čaše da pritisnete smjesu na dno, stvarajući čvrstu, ravnu koru.
Nakon toga pripremite fil. Stavite krem sir u posudu. Mutite mikserom na srednjoj brzini 8 do 10 minuta, dok sir ne postane kremast i gladak. Zatim dodajte ekstrakt kafe, ekstrakt vanile, šećer, so i pavlaku. Ponovo mutite mikserom jedan minut. Dodajte kakao prah i ponovo mutite jedan minut. Otopite čokoladu na pari. Sipajte toplu, otopljenu čokoladu u smesu. Mutite mikserom nekoliko minuta. Dodajte jaja posljednja, jedno po jedno, sa mikserom koji radi na srednjoj brzini. Sipajte čokoladnu smjesu preko pripremljene kore i poravnajte.
Pecite čizkejk na 150°C 2 sata. Nakon toga isključite rernu i ostavite da se polako ohladi. Poslije nekoliko sati, izvadite čizkejk iz rerne, skinite foliju sa kalupa i ostavite da se čizkejk hladi oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Zatim, ga stavite u frižider da se ohladi i stegne preko noći, ili najmanje 12 sati.
Pripremite na kraju čokoladni ganaš. Stavite čokoladne komadiće u posudu i dodajte slatku pavlaku. Zagrijte čokoladu i pavlaku na laganoj vatri. Miješajte ih, nastavljajući da zagrijavate, dok se čokolada potpuno ne otopi i ne postane glatka. Kada se čizkejk stegne preko noći, pažljivo otpustite kalup i stavite tortu na postolje. Prelijte ganaš preko torte, a zatim ga rasporedite po ivicama. Vratite tortu u frižider na oko 20 minuta da se čokolada stegne prije nego što dodate čokoladni krem. Ubacite čokoladni krem u poslastičarsku kesu i ukrasite čizkejk. Uživajte.
(StvarUkusa/Mondo)