• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pileća musaka sa patlidžanom

Autor mondo.ba

Pileća musaka sa patlidžanom je odličan izbor za proljeće, nije teška za varenje, a vrlo je ukusna.

 Recept za pileću musaku sa patlidžanom Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 900 g patlidžana, isječenog na krugove debljine 1 cm
  • maslinovo ulje
  • 1 kašika soli
  • 1 veliki crni luk, grubo isjeckan
  • 1/2 kašičice mješanih začina
  • 400 g sjeckanog paradajza
  • 360 g isjeckane pečene piletine
  • 80 g sitno isjeckanog svježeg peršuna
  • 240 g grčkog jogurta
  • 160 g kačkavalja
Zašto je korisno jesti plavi patlidžan?

Plavi patlidžan ima antioksidativna svojstva, antiinflamatorna svojstva i obezbjeđuje dnevne potrebe organizma za manganom. Sadrži i folate, kao i vitamin B, kalijum i vatim C i K. Sadrži i vlakna, te je dobar za rad probavnog sistema.

Recept za pileću musaku sa patlidžanom:

Kako biste napravili ovu musaku, prvo zagrijte rernu na 220°C. Podmažite posudu za pečenje dubine 6 cm. Stavite patlidžan na pleh. Posolite. Ostavite sa strane 15 minuta. Isperite hladnom vodom. Osušite papirnim ubrusom.

Zagrijte tiganj na jakoj vatri. Poprskajte patlidžan sa obje strane uljem. Pržite ga u serijama, 3 do 4 minuta sa svake strane ili dok ne porumeni, pa prebacite na tanjir.

Poprskajte tiganj uljem. Smanjite vatru na srednju. Dodajte luk i pržite, mješajući, 3 do 4 minuta ili dok ne omekša. Dodajte začine. Pržite 1 minut ili dok ne zamiriše. Dodajte paradajz. Pržite, mješajući, 2 do 3 minuta ili dok se ne zgusne. Dodajte piletinu i peršun, pa promješajte da se sjedine.

Poređajte polovinu patlidžana u pripremljenu posudu. Pospite smjesom od piletine, pa rasporedite preostali patlidžan. Prelijte jogurtom, pospite sirom i pecite 20 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da odstoji 5 minuta. Uživajt

(Stvar ukusa/MONDO)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop