Kuhinja

Mekane domaće lepinje idealne za doručak ili večeru

Autor Dragana Božić

Domaće lepinje se jednostavno prave, a možete da ih jedete uz suhomesnato, namaze po želji ili same.

Izvor: prt scr / instagram / recipes.murka

Sastojci:

60 ml mlijeka
60 ml vode
1 kašičica kvasca
1/2 kašičice šećera
1 jaje
1 kašičica soli
600 g brašna
50 ml otopljenog putera

Recept za mekane domaće lepinje:

Kako biste napravili lepinje, dodajte kvasac i šećer u toplu vodu. Ostavite dok ne nabubri. Pripremite tijesto tako što ćete da pomiješate mlijeko, vodu, šećer i kvasac u činiji. Ostavite da se digne.

Zatim dodajte so, jaje i brašno. Malo promiješajte pa dodajte puter i zamijesite tijesto. Ostavite sat vremena da tijesto naraste.
Dignuto tijesto podijeliti na komade i razvijajte rukama. Zagrijte ulje u tiganju i pržite lepinje sa obe strane dok ne porumene.

Uživajte!

(Mondo/Stvar ukusa)