Batat je uveliko dostupan kod nas i ako ga do sada niste probali, za početak napravite domaći namaz koji je idealan za doručak ili užinu.
Sastojci:
400 g batata, oljuštenog i isječenog na kockice od 2 cm
3 kašike maslinovog ulja, plus dodatno za zalivanje
1⁄2 kašičice tucane papirke
1 kašičica paprike u prahu
3 čena bijelog luka, neoljuštena
2 kašike tahinija
sok od 1 limuna
Recept za namaz od batata:
Kako biste napravili namaz od batata, zagrijte rernu na 200C. Batate stavite u pleh i prelijte 1 kašikom maslinovog ulja. Pospite preko toga tucanu papriku i papriku u prahu i izmiješajte krompire. Raširite u jednom sloju. Čenove bijelog luka ubacite između komadića batata. Pecite 30-35 minuta dok krompir ne omekša, miješajući ih na pola pečenja.
Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Ubacite batat u blender i istisnite bijeli luk iz kore. Dodajte tahini i limunov sok, a zatim sve zajedno blendirajte 1 minut. Dok blender radi, postepeno sipajte preostalo maslinovo ulje. Nastavite da blendirate do 4 minuta, ili dok ne dobijete glatku smjesu.
Sipajte 50-60 ml hladne vode, ponovo izblendirajte, pa začinite po ukusu. Kašikom sipajte namaz u činiju i promiješajte poleđinom kašičice, a zatim pokapajte još malo maslinovog ulja i pospite dodatnom tucanom paprikom, ako želite.
(MONDO/Stvar ukusa)