Rolnice od lisnatog tijesta i mljevenog mesa su izvrsne su za večeru ili užinu, a gurmani će ih rado jesti.
Sastojci:
- 230 g tikvica, očišćenih
- 1 mali bijeli luk, presječen na pola
- 230 g mljevenog mesa
- 220 g prezla
- 30 g sitno sjeckanog peršuna
- 2 kašike ulja
- 1 kašika sitno narendane limunove kore
- 2 kašičice mljevenog sjemena komorača
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice bibera
- 2 kašičice bijelog luka u prahu
- 2 kašičice mljevene paprike
- 1 veliko jaje
- 1 pakovanje zamrznutog lisnatog tijesta, odmrznite ga.
Recept za brzinske rolnice od lisnatog testa i mljevenog mesa:
Za rolnice od lisnatog testa prvo narendajte očišćene tikvice i bijeli luk na sitne rupice, u veliku činiju. Dodajte mljeveno svinjsko meso, prezle, sitno sjeckani peršun, 2 kašike ulja, sitno narendanu limunovu koru, kašičice sjemena komorača, so, biber, bijeli luk u prahu i mljevenu papriku. Umutiti 1 veliko jaje u maloj posudi, pa odvojite 2 kašike jajeta na stranu. Dodajte preostalo jaje u mješavinu mesa i snažno miješajte dok se sve ne sjedini.
Odvijte listove odmrznutog lisnatog testa. Ako koristite pakovanje sa samo 1 listom testa, presjecite ga po dužini i razvaljajte svaku polovinu na lagano pobrašnjenoj površini. Na 1 list kašikom stavite polovinu mješavine mesa na oko 2 cm od ivica tijesta. Umotajte tijesto u oblik kobasice, po dužini peciva. Pređite palcem duž šava da biste zalijepili ivice i jedan kraj tijesta zatvorite. Stavite rolnu šavom nadole, na pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak sa preostalim listom tijesta i mješavinom mesa. Ohladite, nepokriveno, najmanje 30 minuta do 2 sata u frižideru.
Stavite rešetku u donju trećinu rerne i zagrijati na 190°. Premažite rolne kobasice jajetom koje ste odvojili. Nožem napravite rezove na vrhu tijesta. Svaku rolnu isjecite na 6 dijelova da dobijete ukupno 12. Ravnomjerno poređajte na pleh i pecite dok se rolnice ne naduvaju i ne porumene, 30–40 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 176° i nastavite da pečete dok ne porumeni, 15-20 minuta duže. Servirajte i uživajte.
BONUS VIDEO:
(MONDO/Stvar ukusa)