Kuhinja

Slatko pecivo koje ima samo u Italiji: Punjeno raskošnim filom, savršeno uz kafu!

Autor Dušan Volaš

Sfoljatele su tradicionalni italijanski specijalitet, obavezno probajte ovu kombinaciju peciva i raskošnog citrusnog fila.

Izvor: Shutterstock/Fabio Alcini

Sastojci (za 12 sfoljatela):

  • Tijesto:
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml mlake vode
  • 100 g svinjske masti ili putera
  • 100 g šećera
  • Fil:
  • 500 g rikote
  • 150 g griza
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 jajeta
  • narendana korica jednog limuna i jedne pomorandže
  • 50 g sitno seckanih kandiranih kora citrusa
  • Premazivanje:
  • rastopljena svinjska mast ili puter

Recept za tradicionalno slatko italijansko pecivo sfoljatele:

Testo: Da biste napravili ovo italijansko pecivo koje umnogome podseća na kiflice i na sličan način se pravi, prvo pomiješajte brašno, so i šećer. Postepeno dodajte mlaku vodu dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Mijesite oko 10 minuta. Pokrijte tijesto i ostavite ga da odmara oko 30 minuta. Zatim, podijelite na nekoliko dijelova i svaki dio razvucite što tanje možete (idealno bi bilo da koristite mašinu za tjesteninu). Kada razvlačite tijesto, premažite ga rastopljenom mašću ili puterom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.

Kada završite sa razvlačenjem i premazivanjem, pažljivo urolajte testo u čvrstu rolnu. Umotajte je u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena (može i preko noći).

Fil: Ovaj fil se pravi od sira, u neku ruku je nalik na čizkejk i nevjerovatno je ukusan!U loncu zagrijte mlijeko do vrenja. Postepeno dodajte griz i kuvajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomiješajte ohlađeni griz, rikotu, šećer, ekstrakt vanile, cimet, jaja, narendanu koricu limuna i pomorandže, i kandirane kore citrusa. Dobro izmiješajte da se lijepo sjedini.

Formiranje sfoljatela: Izvadite rolnu iz frižidera i isijecite je na kriške debljine oko 1 cm. Svaku krišku pažljivo razvucite prstima ili oklagijom u oblik školjke, tako da dobijete tanke slojeve. U svaku razvijenu krišku stavite kašiku fila, pa potpuno zatvorite sfoljatele.

Pečenje: Zagrijte rernu na 190°C. Sfoljatele stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite rastopljenom mašću ili puterom. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Prije serviranja, pospite šećerom u prahu.

Obavezno probajte recept i za i ovaj popularan italijanski specijalitet - original sicilijanske kanole!

BONUS VIDEO: