Juneći gulaš se brzo i lako pravi, a prepun je povrća i savršeno toplo jelo na kašiku.
Sastojci:
- 900 g junetine isječene i nasječene na kockice
- 3 kašike višenamjenskog brašna
- ½ kašičice bijelog luka u prahu
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- 3 kašike ulja
- 1 crni luk sjeckani
- 1,4 l goveđeg bujona
- 120 ml crvenog vina po želji
- 450 g krompira oljuštenog i isječenog na kockice
- 4 šargarepe isječene na komade
- 4 rebra celera isječena na komade
- 3 kašike paradajz paste
- 1 kašičica sušenog ruzmarina ili 1 sveža grančica
- 2 kašike kukuruznog skroba ili po potrebi
- 2 kašike vode ili po potrebi
- 178 g graška
Priprema:
Kako biste napravili juneći gulaš pomuhešajte brašno, buheli luk u prahu, so i biber. Ubacite junetinu u mhešavinu brašna. Zagrijte ulje u loncu. Pržite meso i luk dok ne porumene. Dodajte goveđi bujon i crno vino.
Umiješajte sve preostale sastojke osim graška, kukuruznog skroba i vode. Smanjite toplotu na srednju, pokrijte i kuvajte 1 sat ili dok junetina ne omekša, do 90 minuta. Pomiješajte jednake dijelove kukuruznog skroba i vode da napravite kašu.
Polako dodajte kašu u ključalu čorbu da postignete željenu konzistenciju. Umiješajte grašak i dinstajte 5-10 minuta pre serviranja. Začinite solju i biberom po ukusu.
(Stvar ukusa/MONDO)