Kuhinja

Jednostavan juneći gulaš

Autor Lena Sudar

Juneći gulaš se brzo i lako pravi, a prepun je povrća i savršeno toplo jelo na kašiku.

Izvor: prt scr / yt / spendwithpennies

Sastojci:

  • 900 g junetine isječene i nasječene na kockice
  • 3 kašike višenamjenskog brašna
  • ½ kašičice bijelog luka u prahu
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • 3 kašike ulja
  • 1 crni luk sjeckani
  • 1,4 l goveđeg bujona
  • 120 ml crvenog vina po želji
  • 450 g krompira oljuštenog i isječenog na kockice
  • 4 šargarepe isječene na komade
  • 4 rebra celera isječena na komade
  • 3 kašike paradajz paste
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina ili 1 sveža grančica
  • 2 kašike kukuruznog skroba ili po potrebi
  • 2 kašike vode ili po potrebi
  • 178 g graška

Priprema:

Kako biste napravili juneći gulaš pomuhešajte brašno, buheli luk u prahu, so i biber. Ubacite junetinu u mhešavinu brašna. Zagrijte ulje u loncu. Pržite meso i luk dok ne porumene. Dodajte goveđi bujon i crno vino.

Umiješajte sve preostale sastojke osim graška, kukuruznog skroba i vode. Smanjite toplotu na srednju, pokrijte i kuvajte 1 sat ili dok junetina ne omekša, do 90 minuta. Pomiješajte jednake dijelove kukuruznog skroba i vode da napravite kašu.

Polako dodajte kašu u ključalu čorbu da postignete željenu konzistenciju. Umiješajte grašak i dinstajte 5-10 minuta pre serviranja. Začinite solju i biberom po ukusu. 

(Stvar ukusa/MONDO)