Kuhinja

Idealan i za djecu: Lagani jafa kolač

Jafa kolač po ovom receptu idealan je i za djecu, jer ima dosta cijeđenog soka od pomorandže.

Izvor: prt scr / yt / amummytoo.co.uk

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 2 srednje jajeta
  • 75 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 50 g bijelog brašna za sve namjene

Za žele od pomorandže:

  • 12 g (4 kašičice) želatina u prahu
  • 50 g šećera
  • 350 ml svježeg soka od pomorandže

Za ukrašavanje:

  • 50 g crne čokolade
  • 50 g mliječne čokolade
  • 50 g putera

Recept za lagani jafa kolač:

Za ovaj kolač uzmite komad papira za pečenje i nacrtajte kvadrat od 20 cm na njemu koristeći lenjir radi preciznosti. Preokrenite papir i stavite na pleh. Obložite i jednu tepsiju od 18 cm sa dvostrukim slojem prozirne folije.

Zagrijte rernu na 200C. Stavite jaja i šećer u veliku posudu. Mikserom ih umutite dok ne postanu gusta, blijede i kremasta, oko 5 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, pa prosijte brašno po vrhu. Koristeći silikonsku lopaticu ili veliku metalnu kašiku, umiješajte brašno u mješavinu jaja.
Odmah sipajte mješavinu za patišpanj na pleh sa papirom, tako da pokrijete kvadrat koji ste nacrtali.

Pecite 8 minuta dok ne naraste i ne postane zlatne boje. Stavite papir na rešetku na 15 minuta da se potpuno ohladi. Kada se patišpanj ohladi, isjecite ga prema nacrtanom kvadratu. Čvrsto postavite ga stavite na dno pripremljene tepsije i ostavite na stranu.

Napravite žele tako što ćete da izmjerite 150 ml vrele vode u veliki bokal otporan na toplotu i sipajte želatin. Lagano miješajte dok se želatin ne rastvori. Ako je vaš bokal dovoljno velik, dodajte sok od pomorandže i šećer. Ako ne, prebacite sve u činiju. Lagano miješajte dok se zrna šećera ne rastvore. Ostavite da se ohladi dok se ne stegne – trebalo bi da vidite da tek počinje da se steže sa strane), a zatim ga prelijte preko patišpanja.

Ohladite najmanje 2 sata da se čvrsto stegne, a zatim napravite čokoladni preliv. U činiju stavite crnu čokoladu, mliječnu čokoladu, puter i 2 kašike vode. Pecite u mikrotalasnoj 15 sekundi, lagano miješajte, a zatim u mikrotalasnu još 15 sekundi, nastavite dok se sve ne istopi. Pazite da ne pregrijete čokoladu.

Ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta, pa kašikom prelijte preko postavljenog želea od pomorandže i poravnajte. Stavite u frižider na 30 minuta da se stegne. Nakon toga isjecite i servirajte. 

(StvarUkusa/Mondo)