Kuhinja

Jednostavno se priprema: Starinski recept za medenu pitu

Autor Dušan Volaš

Medena pita po provjerenom receptu je savršena za proslave i jednostavno se priprema.

Izvor: Shutterstock

Sastojci: 

Za kore:

  • 50 g masti
  • 3 kasike meda
  • 90 g šećera
  • 5 kašika mlijeka
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 2 jajeta
  • 500 g mekog brašna

Za fil:

  • 0,5 l mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 kašika pšeničnog griza
  • 1 limun
  • 300 g margarina

Za glazuru:

  • 250 g čokolade
  • 100 g margarina

Recept za medenu pitu:

Za ovaj kolač umutite mast, šećer, med, jaja, mleko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno pa umjesite tijesto i podijelite ga tri djela. Tanko razvucite svaki dio i pecite u rerni na 200 stepeni dok kore ne porumene. Potom napravite fil tako što ćete da pomiješate griz i malo mlijeka. Preostalo mlijeko i šećer ostavite da provri. Kada skuvate griz, ostavite da se prohladi pa sipajte u njega margarin i sok limuna.

Pročitajte još

Fil podijelite na dva dijela. Ređajte kore i filujte ih, završite trećom korom. Ostavite u frižideru preko noći pa sutradan otopite čokoladu sa margarinom na pari i prelijte glazuru preko kolača. Servirajte i uživajte.

BONUS VIDEO

StvarUkusa

Pročitajte još