Musaka sa pečurkama po receptu Džejmija Olivera se pravi sa sosom od sušenih vrganja i vrlo je slasna. Krem i paradajz sos sami pravite prema receptu.
Sastojci:
- 20 g sušenih vrganja
- 2 glavice luka
- 8 čenova bijelog luka
- maslinovo ulje
- 30 g svježeg origana
- 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 800 g patlidžana
- 1 kg krompira
- 800 g paradajaz
- 200 g feta sira
- 2 velika jajeta
- 300 ml mlijeka
- 1 cijeli muškatni oraščić, za rendanje
Recept za musaku sa pečurkama Džejmija Olivera:
Kako biste napravili musaku, vrganje prelijte sa 300 ml ključale vode. Očistite i sitno isjecite luk i bijeli luk. Sipajte 2 kašike ulja u veliki tiganj na srednje laganoj vatri i pržite 1 minut, a zatim dodajte luk i bijeli luk. Isjeckajte listove origana, sipajte sirće, pa dinstajte sa poklopcem 20 minuta, ili dok ne omekšaju i ne porumene, redovno miješajući. U međuvremenu, isjeckajte patlidžane po dužini debljine 1 cm, a zatim ih pržite u porcijama na tiganju. Krompir oljuštite i nasijecite na nešto manje od ½ cm debljine, a zatim dodajte u šerpu samo sa vodom od vrganja, uz pečurke.
Isjeckajte paradajz i ubacite u šerpu, zatim sipajte 1 šolju vode i dobro promiješajte. Zatvorite poklopac i ostavite da krčka na srednjoj vatri 50 minuta, ili dok ne omekša, redovno miješajući. Sinite poklopac posljednjih 5 minuta kuvanja. Zagrijte rernu na 200°C. Stavite pečurke u blender sa polovinom feta sira i jajima. Sipajte mlijeko, sitno izrendajte pola muskatnog oraščića, pa blendirajte dok ne postane glatko.
Paradajz sos začinite morskom solju i crnim biberom, a zatim polovinu stavite u posudu za pečenje veličine 25 x 35 cm. Pokrijte sa polovinom patlidžana, prelijte sa 4 kašike kremastog sosa, pa ponovite postupak, završavajući preostalim kremastim sosom. Izmrvite ostatak fete, prekrijte pleh folijom, pa pecite 50 minuta, ili dok ne porumeni. Skinite foliju posljednjih 15 minuta pečenja. Ostavite da odstoji 15 minuta prije serviranja.
(StvarUkusa/Mondo)