Ovaj specijalitet se lako pravi, a sada je sezona kiselog kupusa koji je osnova za ovo jelo.
Recept za zapečeni kiseli kupus
Osim što je vrlo brzo gotov i s njim nema puno posla, zapečeni kiseli kupus ima savršen miris i još bolji ukus.
Zapečeni kiseli kupus priprema se pomoću sljedećih sastojaka:
glavica kupusa
1 luk
crvena paprika
sol, biber
maslinovo ulje
Da biste pripremili zapečeni kiseli kupus, u dublju tepsiju posložite sitno narezani luk, na to dodajte kupus koji ste narezali na deblje trakice te na vrh narezanu crvenu papriku. Sve začinite solju, biberom i maslinovim uljem. Tepsiju prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći u zagrijanu rernu 15 minuta na 200 stepeni.
Izvadite iz rerne i promiješajte. Vratite u rerunu bez folije na još 15 minuta kako bi se zapečeni kiseli kupus zaista zapekao. Poslužite odmah uz pire krompir.
Ako niste ljubitelj ove vegetarijanske verzije, uz zapečeni kiseli kupus možete dodati i kobasice ili meso (slaninu, šunku...).
(MONDO)