Kuhinja

Recept dana: Slavski rolat sa jajima i vlašcem

Autor Vesna Kerkez

Slavski rolat sa jajima i vlašcem je pun pogodak za slavsku trpezu i jednostavno se pravi.

Izvor: prt scr / yt / Кулинарные видео рецепты Video Cooking

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 3 jajeta
  • 60 g brašna
  • 1/4 kašičice soli

    Za fil:
  • 50 g majoneza
  • 40 g vlašca
  • 2 jajeta
  • ulje za prženje
  • so i biber po ukusu

Pogledajte kako se pravi:

Recept za rolat sa jajima i vlašcem:

Za rolat umutite žumanca i posolite. Umutite potom bjelanca dok ne dobijete čvršću pjenu. Prosijte brašno i miješajući, dodajte malo po malo žumancima, a zatim pažljivo umiješajte umućena bjelanca. Tijesto odmah stavite u sloj debljine do 1 cm na podmazan pleh i pecite u rerni dok se ne pojavi svijetlo žuta korica.

Patišpanj ne treba da se peče predugo, jer postaje lomljiv i ne može da se uvije. Topli patišpanj stavite u papir za pečenje i uvijte u rolnu. Kada se ohladi razvijte ga, odvojite od papira, premažite smjesom od sastojaka za fil i ponovo umotajte u rolnu. Servirajte isječeno na kriške. 

(MONDO/Stvar ukusa)