Kuhinja

Pečena svinjska plećka sa hrskavom koricom

Autor mondo.rs

Svinjska plećka se dobro začini i premaže uljem, te dobijete hrskavu koricu koja se lijepi za prste.

Izvor: shtuterstock

Sastojci:

  • ½ kašike bilo soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašika belog lijuka u prahu
  • 1 kašika mljevene paprike - obične ili dimljene
  • 1 kašičica sušene žalfije
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1,5 kg svinjske plećke, bez kostiju

Recept za pečenu svinjsku plećku:

Kako biste napravili pečenje, obložite pleh folijom i postavite na njega rešetku. Poprskajte rešetku uljem. Pomiješajte so, biber, beli luk u prahu, papriku, žalfiju i majčinu dušicu. Osušite svinjetinu papirnim ubrusima. Stavite je na rešetku. Natrljajte mešavinu začina po cijelom mesu. Površinu obilno premažite uljem.

Zagrijte rernu na 220 ° C. Ostavite pečenje na sobnoj temperaturi dok se rerna zagreva, oko 30 minuta. Ubacite u zagrijanu rernu i pecite 15 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 190 ° C i nastavite sa pečenjem, oko 70 minuta.

Izvadite pečenje iz rerne. Ovlaš ga prekrijte folijom i ostavite da odstoji 20 minuta. Isjecite i servirajte. 

StvarUkusa