Sendvič torta sa šunkom i krem sirom se brzo i lako pravi, a vrlo je popularna u Skandinavskim zemljama. Odlična je za proslave.
Sastojci:
- 250 g kuvane šunke
- 15 malih kornišona
- 1 crvena paprika
- 7 komada praziluka ili mladog luka
- 4 velika tvrdo kuvana jajeta
- 200 g kisele pavlake
- 600 g krem sira
- 5 velikih kašika majoneza
- so i biber po ukusu
- 15 kriški tost hljeba
- krastavac
- paradajz
Pogledajte kako se pravi:
Priprema:
Slanu tortu napravite tako što ćete da isiječete šunku, kornišone, crvenu papriku, mladi luk i jaja i sve ih pomiješajte. Dodajte kiselu pavlaku, krem sir i 3 kašike majoneza. Začinite solju i crnim biberom. Dobro promiješajte dok se sve ne sjedini.
Uzmite tanjir za serviranje (35x25cm). Na tanjir za serviranje stavite jedan pored drugog tri komada tosta i rasporedite preko njih tanak sloj fila (oko 4-5 kašika). Fil možete razmazati nožem tako da se ravnomjerno rasporedi.
Pokrijte prvi sloj sa još tri komada tosta. Ponavljajte dok ne istrošite sve sastojke. Gornji sloj ne mora biti prekriven punjenjem. Pokrijte tortu prozirnom folijom i ostavite u frižideru preko noći.
Pomiješajte 300 g krem sira i 2 kašike majoneza. Dobro promiješajte dok ne dobijete lijepu konzistenciju za mazanje. Premažite tortu pomoću noža ili lopatice za torte. Pripremite ukrase od krastavca, paradajza i mladog luka i ukrasite tortu. Servirajte ohlađeno.
(Stvar ukusa/MONDO)