• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posne grčke sarmice u vinovom listu

Autor mondo.rs

Grčke sarmice u vinovom listu su prepune začinskog bilja i posne.

 Recept posne grčke sarmice u vinovom listu Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 ml maslinovog ulja
  • 470 g bijelog luka, sitno sjeckanog
  • 950 g pirinča, nekuvanog
  • 1,5 kg svježeg začinskog bilja, sitno isjeckanog (mirođija, nana, peršun)
  • 3 kašičice soli
  • 2 kašičice mljevenog bibera
  • 950 ml povrtnog bujona
  • 60-80 listova vinove loze, skuvanih
  • 475 ml povrtnog bujona
  • sok od jednog limuna

Recept za posne grčke sarmice u vinovom listu:

Kako biste napravili posne grčke sarmice listove vinove loze treba dobro isprati i kuvati 10 minuta da listovi omekšaju. Postavite list, rebrastom stranom nagore. Zagrijte maslinovo ulje na laganoj vatri i pržite luk pet minuta. Dodajte nekuvani pirinač i dobro promiješajte da se potpuno sjedini. Pržite 5 minuta. Dodajte začinsko bilje, so i biber i pržite 5 minuta. Nakon toga sipajte bujon, poklopite i kuvajte 15 minuta.

Skinite sa vatre, i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Nakon toga počnite da filujete sarmice. Postavite list rebrastom stranom nagore. Stavite kašiku fila na širi kraj stabljike. Pažljivo umotajte. Položite svaku sarmicu direktno u tepsiju, sa rubom lista nadole.

Dno tiganja veličine 33×23cm prekrijte sa 2 sloja sarmica. Pomiješajte bujon, maslinovo ulje i sok od jednog limuna i sipajte preko. Tepsiju dobro prekrijte folijom i pecite 1 sat na 176 stepeni. Isključite rernu, ostavite posudu pokrivenu, i u rerni još sat vremena. Servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi. Ukrasite svežom mirođijom, sa malo maslinovog ulja i svežim kriškama limuna.

(StvarUkusa)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop