Zimska čorba sa graškom prepuna je raznog povrća, začinjena i savršena za obrok tokom hladnih dana.
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 1 crni luk, isječen
- 3 čena bijelog luka, sitno nasjeckana
- 1 kašičica mješavine suvih začina
- 1 ½ kašičica kurkume
- 2 velika lovorova lista
- 1 prstohvat mljevene paprike
- 900 ml povrtnog bujona
- 900 g krompira, isječenog na komadiće
- 340 g šargarepe, isjeckane
- 360 g sjeckane nemasne kuvane šunke
Recept za zimsku čorbu sa graškom:
Za čorbu zagrijte ulje u loncu. Dodajte luk i bijeli luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta. Umiješajte začine, kurkumu, lovorov list i papriku, pa pržite i miješajte dok ne zamiriše, 2 do 3 minuta.
Dodajte povrtni bujon, vodu, isjeckani grašak, 1/2 krompira i 1/2 šargarepe. Ostavite da proključa, a zatim smanjite vatru. Pokrijte i dinstajte dok grašak ne omekša, oko 35 minuta.
Umiješajte preostali krompir i šargarepu. Dodajte šunku, poklopite i dinstajte dok povrće ne omekša, dodajući još bujona ili vode po potrebi, još oko 25 minuta.
(MONDO/Stvar ukusa)