Zapečeni makaroni sa sirom i slaninom su savršeni obrok za svaku priliku, bilo da ih jedete tople ili hladne.
Sastojci:
- 100 g slanine, isjeckane na kockice
- 230 g makarona
- 1 crni luk, sjeckani
- 1 čen bijelog luka, vrlo sitno isjeckan
- 700 g isjeckanog kačkavalja
- 2 kašike putera
- 3 kašike višenamjenskog brašna
- 470 ml mlijeka
Priprema:
Kako biste napravili ove makarone zagrijte rernu na 175 stepeni C. Skuvajte tiesteninu u većem loncu sa ključalom slanom vodom do al dente, pa iscijedite. U međuvremenu, stavite slaninu u veliki, dubok tiganj. Pržite je na srednjoj vatri dok ne postane smeđe boje. Slaninu prebacite na papirne ubruse, ocijedite, pa izmrvite i ostavite po strani. Dodajte luk i bijeli luk u tiganj, pa pržite i miješajte u masnoći od slanine, dok ne omekša i ne zamiriše. Skinite sa vatre i dodajte sjeckanu slaninu.
Za sos rastopite puter u tiganju na laganoj vatri, dodajte brašno i stalno mešajte 2 minuta. Postepeno dodajte mleko i nastavite da miješate dok se ne zgusne. Umiješajte rendani sir dok se ne istopi.
Pomiješajte kuvanu tjesteninu, mešavinu slanine i luka i bijeli sos, pa sipajte u tepsiju od 2 litre. Odozgo pospite preostalim rendanim kačkavaljem. Pecite nepokriveno u zagrejanoj rerni dok se sir na vrhu ne istopi i ne porumeni, 15 do 20 minuta. Servirajte toplo.
(Stvar ukusa/MONDO)