Kuhinja

Kremasti kolač karpati

Autor Lena Sudar

Kremasti kolač karpati je lagan i osvježavajuć desert, savršen za svaki trenutak.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

Za kore:

  • 200 ml vode
  • 125 g margarina
  • 200 ml brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 5 jaja

Za krem:

  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 250 g margarina
  • 2 kašike šećera

Dodatno:

  • 200 g višanja
  • 500 ml slatke pavlake
  • šećer u prahu za posipanje

Recept za kolač karpati:

Kako biste napravili ovaj kolač pustite 200 ml vode da provri, pa dodajte 125 g margarina i pustite par minuta da kuva. Nakon toga smjesu prebacite u činiju i dodajte brašno, malo soli i prašak za pecivo pa umutite mikserom, dok ne dobijete gustu smjesu. Umutite i jaja, jedno po jedno.

Rernu zagrijte na 200 stepeni C. Obložite tepsiju papirom za pečenje i istresite polovinu smese. Pecite je 15 minuta. Zatim izvadite iz rerne i pustite da se ohladi, pa ispecite drugi deo smjese. U međuvremenu u vruće mlijeko umiješajte 3 pudinga i šećer, pa miješajte žičanom mutilicom na laganoj vatri, sve dok se ne zgusne. Nakon što se smjesa ohladi ubacite 2 kašike šećera i mutite mikserom kako biste dobili krem.

Kolač slažite tako što ćete na prvu koru da rasporedite krem, pa preko toga stavite višnje, zatim šlag, pa drugu koru. Ostavite u frižideru nekoliko sati. Prije serviranja pospite šećerom u prahu i uživajte.

BONUS VIDEO

StvarUkusa