Čokoladni kolač za početnike je sočan i preliven glazurom koju možete posuti orašastim plodovima. Idealan za početnike u pripremi deserata.
Sastojci:
Za patišpanj:
- 240 g putera
- 240 ml vode
- 3 kašike kakao praha
- 470 g višenamjenskog brašna
- 470 g šećera
- ½ kašičice soli
- 120 g krem sira
- 2 velika jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za glazuru:
- 120 g putera
- 6 kašika mleka
- 3 kašike kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 470 g šećera u prahu
Recept za čokoladni kolač:
Za čokoladni kolač zagrijte rernu na 175 stepeni C. Podmažite i pobrašnite kalup za kolače. Pomiješajte puter, vodu i kakao prah u šerpi na srednjoj vatri. Kuvajte dok se puter ne otopi i smjesa ne proključa. Sklonite sa vatre i malo ohladite. U međuvremenu, pomiješajte brašno, šećer i so u velikoj posudi. U posebnoj pomiješajte krem sir, jaja, sodu bikarbonu i ekstrakt vanile.
Dodajte mješavinu otopljenog putera u mješavinu brašna, zatim dodajte mešavinu krem sira i jaja i umutite dok se dobro ne sjedini. Sipajte u pripremljeni kalup za kolač. Pecite u zagrijanoj rerni dok čačkalica ne bude čista, oko 20 minuta. Izvadite kolač iz rerne i ohladite na rešetki 5 minuta.
Dok se kolač peče, napravite glazuru: pomiješajte puter, mleko, kakao prah i ekstrakt vanile u šerpi na srednjoj vatri. Miješajte dok se puter ne istopi, pa umiješajte šećer u prahu. Topao kolač premažite glazurom.
Pročitajte i kako se pravi jednostavan kolač sa jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa