Ako vam se jede nešto slatko, a da se lako pravi, onda isprobajte recept za mekani kolač sa jagodama.
Počela je sezona jagoda, a s obzirom da ne traje dugo - iskoristite je. Ovo voće ne morate da jedete samo svježe ili u voćnoj salati, već od njega možete da napravite najukusnije kolače. Žutog kolača sa višnjama se sjećaju starije generacije kao poslastice koja je često krasila trpezu, a sada vam donosimo još bolji recept. Napravite mekani kolač sa jagodama od sastojaka koje imate i koji nisu skupi.
Sastojci:
280 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
250 g šećera
85 g putera
85 ml ulja
3 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
180 ml mlijeka
200 g jagoda
Način pripreme:
Umutite puter sobne temperature, ulje i šećer, pa postepeno dodajte jaja i nastavite da mutite. Sipajte vanilu i umutite, pa dodajte prosijano brašno koje ste pomiješali sa praškom za pecivo i pola kašičice soli. Sjedinite tijesto mikserom. U drugoj posudi pomiješajte jagode koje ste isjeckali sa kašikom brašna i dodajte u tijesto. Lagano sjedinite. Kalup premažite uljem, pa obložite pek papirom. Sipajte dobijeno tijesto i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 50-55 minuta. Ostavite da se ohladi, pa pospite šećerom u prahu.
Pogledajte video:
(MONDO)