Kuhinja

Pileće bijelo meso u sosu sa vinom

Autor Lena Sudar

Pileće bijelo meso u sosu sa vinom je jelo koje se priprema na italijanski način, sa sosom kakav još niste probali.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g pilećeg filea
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 120 g brašna
  • 3 kašike rendanog parmezana
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • 1 veliko jaje, umućeno
  • 60 ml ulja

Za sos:

  • 240 ml pilećeg bujona
  • 120 ml suvog bijelog vina
  • 80 ml limunovog soka
  • 2 kašike putera, omekšanog
  • 1 kašika brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 3 kašike mljevenog svježeg peršuna

Recept za pileće bijelo meso:

Pileće bijelo meso izlupajte čekićem za mesom na debljinu od 7 ml. Isecite na šnicle širine 3 cm. Začinite sa 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. U plitkoj posudi pomiješajte brašno, parmezan, preostali biber i so, i bijeli luk u prahu. Stavite jaje u posebnu plitku posudu.
U velikom tiganju zagrijte ulje na srednjoj vatri.

Ubacite piletinu u brašno da se premaže sa obje strane i otresite višak. Umočite u jaje, pustite da višak kaplje. Stavite odmah u zagrijan tiganj, pecite dok ne porumeni, 2-3 minuta po strani. Izvadite iz tiganja, držite na toplom. Ponovite sa preostalom piletinom.

Povećajte toplotu ringle pa dodajte vino i dinstajte miješajući, dok vino ne ispari, 2-3 minuta. Dodajte bujon i limunov sok, pa pustite da proključa. U maloj posudi pomiješajte omekšani puter i brašno i prebacite u tiganj. Pustite da se krčka dok se sos ne zgusne i ne smanji, 4-5 minuta.

Posolite i pobiberite. Vratite piletinu u tiganj i promiješajte dok se ne zagrije, 4-6 minuta. Pospite peršunom. Po želji servirajte sa kriškama limuna.

BONUS VIDEO

StvarUkusa