Prebranac sa dimljenom slaninom je pravo zimsko jelo, vrlo zasitno i jako.

Sastojci:
- 550 g bijelog pasulja
- 250 g dimljene slanine
- 5 kobasica
- 2 lista lovora
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 1 kašika mljevene crvene paprike
- so i biber po ukusu
- mješavina suvog začina po ukusu
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena bijelog luka
- 3 šargarepe
Recept za prebranac:
Kako biste napravili pasulj na ovaj način prvo potopite pasulj na nekoliko sati u vodu, toliko da ga prekrije. Stavite da proključa, a onda odlijte tu vodu i sipajte novu, pa ga skuvajte.
Zagrijte ulje u tiganju i ispržite crni luk, zatim dodajte šargarepu i nju ispržite, nakon toga bijeli luk, lovorov list i začine. Tepsiju u kojoj ćete peći pasulj podmažite uljem.
Pasulj pomiješajte sa prženim povrćem, pomiješajte sa još dve kutlače vode, promiješajte i sipajte u tepsiju. Ubacite unutra sjeckanu kobasicu i pecite oko sat vremena na 180 stepeni.
(StvarUkusa)