Čokoladne princes krofne možete da napravite za slavu ili bez ikakvog povoda, brzo će nestati sa tanjira.

Sastojci:
Za tijesto:
- 300 ml vode
- 200 g brašna tip 400
- 175 g maslaca
- 5 većih jaja
- 1/2 kašičice soli
- 2,5 kašike šećera
- 3 kašike kakaoa
Za čokoladni krem:
- 650 ml mlijeka
- 200 g crne čokolade
- 150 g mliječne čokolade
- 130 g gustina
- 130 g šećera
- 1,5 kašičica vanilinog ekstrakta
- 5 žumanaca
- 150 g maslaca
- 150 ml slatke pavlake
Dodatno:
- šećer u prahu za posipanje
Recept za čokoladne princes krofne:
Kako biste napravili princes krofne, prokuvajte u loncu vodu sa maslacem, šećerom i solju. Nakon toga skinite lonac sa šporeta i umiješajte brašno i kakao prah, koje ste prethodno zajedno prosijali.
Miješajte žicom, kako se ne bi stvorile grudvice. Tijesto će biti čvrsto i masno. Vratite na najlaganiju vatru najviše dva minuta, pa skinite sa šporeta i ohladite.
Dok je tijesto još mlako, ubacite jedno po jedno jaje i miješajte mikserom. Dobićete kremastu i gušću smjesu. Pleh obložite papirom za pečenje. Napunite poslastičarski špric tijestom i istiskujte krofnice prečnika 5 cm. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni C, oko 30 minuta. Ohladite krofne nakon toga.
U međuvremenu napravite krem, tako što ćete u 250 ml mlijeka da razmutite žumanjca i gustin. Preostalo mlijeko sipajte u šerpu i dodajte mu čokolade koju ste izlomili na kocke, šećer i vanilin ekstrakt. Uz povremeno miješanje zagrijavajte dok skoro ne provri i zatim umiješajte smjesu od gustina, tako što ćete da je sipate u tankom mlazu i miješate žicom.
Sve zajedno kuvajte na srednjoj temperaturi, dok se ne zgusne. Nakon toga skinite sa vatre, prekrijte najlonskom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi, izradite krem mikserom pa dodajte maslac sobne temeperature i mutite mikserom, dok ne dobijete glatki krem. Na samom kraju umiješajte slatku pavlaku koju ste ručno umutili.
Prebacite krem u poslastičarsku kesu. Krofne presijecite nožem na pola. Na jedan dio krofne istisnite krem u krug i poklopite drugim dijelom krofne. Ohladite princes krofne u frižideru i pospite ih prije serviranja šećerom u prahu.
(StvarUkusa/Mondo)