Gusta pileća čorba sa povrćem odlično je jelo za zimske dane, prepuna različitih ukusa i aroma i vrlo izdašna.

Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 700 g pilećeg filea, isječenog na kockice
- so i biber po ukusu
- 150 g luka isječenog na kockice
- 3 šargarepe isječene na kockice
- 120 g celera, isječenog
- 2 kašičice narendanog bijelog luka
- 60 g putera
- 60 g brašna
- 1 l pilećeg bujona
- 700 g krompira oljuštenog i isječenog na kockice
- 1 kašičica mješavine suvih začina
- 3 grančice svježe majčine dušice
- 1 lovorov list
- 250 g pavlake za kuvanje
- 150g smrznutog graška
- 2 kašike seckanog peršuna
Priprema:
Kako biste napravili čorbu, zagrijte ulje na jakoj vatri. Piletinu obilno začinite solju i biberom. Pržite meso u jednom sloju, dok ne porumeni. Nakon toga izvadite piletinu iz lonca i poklopite da ostane topla. U lonac ubacite luk, šargarepu i celer u lonac. Pržite 4-5 minuta ili dok povrće ne omekša.
Dodajte ijbeli luk i pržite 30 sekundi, pa nakon toga izvadite povrće iz lonca. Rastopite puter u loncu, dodajte brašno i umutite dok se ne sjedini, krčkajte 1 minut. Polako sipajte bujon u šerpu, neprestano mješajući.
Ubacite piletinu i povrće u lonac sa bujonom zajedno sa krompirom, začinima, grančicama majčine dušice i lovorovim listom. Začinite solju i biberom po ukusu. Ostavite da provri. Kuvajte 20 minuta ili dok krompir ne omekša. Umiješajte pavlaku za kuvanje i grašak. Kuvajte još 5 minuta. Izvadite lovorov list i grančice majčine dušice. Pospite peršunom i servirajte.
(Stvar ukusa/MONDO)