Ove ćufte sa tikvicama i parmezanom su lagane, sočne i osvježavajuće.

Sastojci:
Za ćufte:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 srednja tikvica, narendana i iscijeđena od viška vode
- 1 manji crni luk, sitno isjeckan
- 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
- 50 g rendanog parmezana
- 1 jaje
- 3 kašike prezli
- 1 kašičica origana
- So i biber po ukusu
- Malo maslinovog ulja za prženje (ili pečenje)
Za sos:
- 200 ml grčkog jogurta
- Sok i korica jednog limuna
- 1 čen bijelog luka, sitno narendan ili isjeckan
- 1 kašičica meda
- So i biber po ukusu
- Svež peršun za ukrašavanje
Priprema ćufti:
U većoj činiji pomešajte mljeveno meso, narendanu tikvicu (dobro iscijeđenu), crni i bijeli luk, parmezan, jaje, prezle, origano, so i biber.
Dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Po potrebi, dodajte još prezli ako je smjesa previše mekana. Oblikujte ćufte i poređajte ih na tanjir. Zagrijte malo maslinovog ulja u tiganju i pržite ćufte na srednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatnu koricu sa svih strana i budu pečene iznutra.
U činiji pomešajte grčki jogurt, sok i koricu limuna, bijeli luk, med, so i biber. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ćufte poslužite uz pripremljeni sos.
Bonus video