Ruski uštipci od griza i mladog sira sa suvim grožđem i jabukama obožavaće djeca, mekani su i tope se u ustima.

Sastojci:
- 100 g griza
- 500 ml mlijeka
- 250 g mladog sira
- 2 jajeta
- 20 g šećera
- so, po ukusu
- 10 g vanilinog šećera
- 30 g suvog grožđa
- 150 g jabuka
- 100 g brašna
- 70 g putera
- 30 ml limunovog soka
- kisela pavlaka i džem za serviranje
Recept za ruske uštipke sa grizom i mladim sirom:
Kako biste napraivli ove uštipke, stavite mleko da proključa, pa mu dodajte so i šećer. U ključalo mlijeko postepeno sipajte griz, miješajući da ne bude grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne i ne skuva. Ohladite kašu.
Suvo grožđe prelijte vrelom vodom i ostavite 10-15 minuta, isperite i osušite. Jabuke oljušitite, uklonite sjemenke i isjecite na kockice. Prelijte jabuke limunovim sokom, da ne potamne. Mladi sir izmiksirajte blenderom dok ne postane gladak, i pomiješajte sa suvim grožđem i jabukama. U smjesu razbijte jedno jaje.
Dodajte brašno i jedno jaje u kašu koju ste ohladili i mijesite dok ne postane glatko. Razvaljajte tijesto u široku kobasicu. Isjecite je na komade. Svaki komad uvaljajte u loptu. Svaku lopticu testa spljoštite u disk. Stavite fil od mladog sira i voća na svaki disk i zapečatite ivice.
Svaki uštipak uvaljajte u u brašno sa svih strana, umočite u jaje i pržite na rastopljenom puteru dok ne porumeni, oko 3-4 minuta sa jedne i oko 2 minuta sa druge strane. Servirajte sa kiselom pavlakom i džemom.
BONUS VIDEO
StvarUkusa