Domaći integralni hljeb možete da napravite i koristite nekoliko dana, ukusan je i zdrav, savršen za cijelu porodicu.
Sastojci:
- 500 g integralnog brašna
- 1 kašičica aktivnog suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 350 ml mlake vode
- 1 kašika ulja
Recept za domaći integralni hljeb:
Kako biste napravili ovaj hljeb, stavite brašno, kvasac i šećer u veliku činiju i pomiješajte ih. Umiješajte vodu, a kada bude izgledalo grudvasto, umiješajte so, pa ulje. Rukama skupite sve u kuglu tijesta. Zamijesiti tijesto na radnoj površini. Izbjegavajte dodavanje dodatnog brašna.
Tijesto ubacite u posudu i pokrijte ga. Ostavite na toplom mjestu da se udvostruči, oko sat vremena. Utrljajte malo ulja oko unutrašnjosti pleha za pečenje hljeba. Nakon sat vremena opet premijesite tijesto i ubacite ga u pripremljen pleh. Prekrijte ga i ostavite da se diže na toplom mjestu 40 minuta. Rernu zagrijte na 220 stepeni C.
Pecite hljeb 40-45 minuta. Nakon toga izadite iz rerne i kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki.
(StvarUkusa/Mondo)