Domaći somun možete da jedete uz pljeskavice, burgere ili za bilo koji obrok. Ima najlepšu koricu i najbolji je kada je topao.
![Recept za domaći somun Recept za domaći somun](https://static.mondo.ba/Picture/789186/jpeg/somun_1903968247.jpg?ts=2025-01-28T16:53:09)
Sastojci:
- 2 kašičice instant suvog kvasca
- 480 ml tople vode
- 4 kašike ulja plus dodatak za premazivanje
- 780 g brašna za hljeb plus dodatak za valjanje
- 1 ½ kašičica šećera
- 1 ½ kašičica kuhinjske soli
Priprema:
Za domaći somun stavite kvasac u veliku posudu i dodajte toplu vodu. Promiješajte i ostavite 5 minuta, dok se na vrhu vode ne pojavi pjena. Dodajte ulje, brašno, šećer i so u mješavinu kvasca. Mjesite tijesto rukama, dok se ne sjedini. Kada se sjedini, nastavite da mjesite 10 minuta. Smjesa će biti prilično ljepljiva, pa ako mesite ručno, dobro je da ruke i radnu površinu premažete sa malo ulja da se ne lijepi.
Stavite tijesto u nauljenu činiju, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 60-90 minuta, dok se ne udvostruči. Lagano pobrašnite radnu površinu. Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova. Oblikujte kuglice i stavite ih na dasku, prekrijte vlažnom krpom da se odmore nekoliko minuta. Uzmite jednu od loptica tijesta i razvaljajte je u oblik somuna, prečnika oko 19 cm i debljine ½ cm.
Premažite ili poprskajte tiganj sa malo ulja i stavite na jaču vatru da se zagrije. Prebacite somun par puta između ruku, da se strese višak brašna, a zatim stavite u tiganj. Pecite oko 60-90 sekundi, dok ne počnu da se pojavljuju mjehurići. Zatim okrenite i pecite još minut. Dok se peče, pripremite sljedeći somun. Kada završite, poslažite somune na tanjir i prekrijte krpom. Uživajte!
(Stvar ukusa/MONDO)