Kuhinja

Slatke kiflice punjene švapskim sirom

Autor Lena Sudar

Slatke kiflice punjene švapskim sirom savršene su za užinu, za desert i možete bilo kada da ih napravite.

Izvor: prt scr / yt/ PROSTORECIPE

Sastojci:

  • 430 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 80 g šećera
  • 8 g soli
  • 10 g vanilinog šećera
  • 10 g svježeg kvasca
  • 40 g putera

Za fil:

  • 280 g švapskog sira
  • 2 kašike šećera
  • 10 g vanilinog šećera
  • 1 kašičica skroba
  • 20 g putera
Kako se pravilno aktivira kvasac?

Kvasac morate da dodate u toplu vodu, ali vodite računa da ne bude ni vruća ni hladna. Takođe, ubacite kašičicu šećera, jer će tako brže da se aktivira. Možete da koristite tek kada se pojave mehurići.

Recept za slatke kifle:

Kako biste napravili kiflice u mlijeku rastvorite šećer, so i vanilin šećer. Zatim dodajte kvasac i promiješajte. Nakon toga dodajte jaje i ponovo promiješajte. Postepeno dodajte brašno i umijesite meko tijesto. Kada se tijesto sjedini, dodajte puter i mijesite dok ne postane glatko. Prebacite ga u čistu posudu podmazanu uljem. Pokrijte folijom i ostavite da se diže 1,5-2 sata.

Za fil pomiješajte sve sastojke. Dignuto tijesto podijelite na 6 dijelova. Svaki dio urolajte u kuglu. Pokrijte providnom folijom i ostavite 15 minuta. Zatim uzmite jednu loptu, razvaljajte je u krug prečnika oko 22-23 cm. Podijelite krug na pola i napravite rezove, tačnije usjeke. Stavite 1,5 kašičice fila u svaki dio tijesta koji ste isjekli. Umotajte u obliku fišeka.

Kada sve napunite i uvijete, prekrijte folijom i ostavite da se dižu 30 minuta. Prije pečenja kiflice premažite umućenim jajetom. Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Pustite da se ohlade i uživajte.

BONUS VIDEO

StvarUkusa