Kuhinja

Domaći hljeb sa ovsenim pahuljicama i sjemenkama

Domaći hljeb sa ovsenim pahuljicama i sjemenkama je hrskav i vrlo zasitan.

Domaći hleb sa ovsenim pahuljicama i semenkama
Izvor: prt scr / instagram / daniya_alt / canva

Sastojci:

  • 370 ml vode
  • 7 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 350 g brašna
  • 120 g ovsenih pahuljica
  • 2 kašike sjemenki bundeve
  • 2 kašike sjemenki lana
  • 2 kašike susama
  • 1/2 kašičice soli
Savjeti za dizanje tijesta:

Tijesto treba da se diže na optimalnoj temperaturi od 22 do 25 stepeni. Uvijek tijesto pokrijte krpom ili najlonskom folijom i ne dirajte ga i ne tresite tokom procesa dizanja, ali nemojte ni da ga premještate.

Recept za domaći hljeb sa ovsenim pahuljicama i sjemenkama:

Kako biste napravili hljeb, prvo pomiješajte brašno, ovsene pahuljice, sjemenke bundeve, lana i susama, so i šećer, kao i kvasac. Dodajte svemu vodu i promiješajte. Mijesite rukom u tijesto u činiji. Zatim ga prekrijte najlonskom folijom i ostavite da odstoji 1 sat.

Nakon toga ga prebacite na papir za pečenje i ponovo izmijesite u oblik vekne i ostavite da se diže još jedan sat. Zatim ga samo prebacite sa papirom za pečenje u duboku tepsiju i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Izvadite iz rerne, prebacite na dasku i isjecite. Uživajte. 

(StvarUkusa/Mondo)