Posni potaž od praziluka i krompira je vrlo hranljiv i aromatičan.

Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 2 velika čena bijelog luka, isjeckana
- 500 g praziluka, tanko isječenog
- 500 g krompira, isječenog na kockice
- 500 ml povrtnog bujona
- 500 ml biljnog mlijeka
- sjeckani vlašac za ukras
Recept za posni potaž od praziluka i krompira:
Kako biste napravili potaž, zagrijte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri i pržite bijeli luk i praziluk, miješajući, dok povrće ne omekša. Dodajte krompir i bujon, pa poklopite i dinstajte 15 minuta dok praziluk i krompir ne omekšaju.
Sipajte biljno mlijeko, a zatim sklonite sa vatre i umutite ručnim blenderom dok smjesa ne bude skoro glatka, sa blago zrnastom teksturom. Pospite vlašcem i uživajte!
(StvarUkusa/Mondo)