Pljeskavice iz rerne sa pečurkama i topljenim sirom uz hrskav krompir iz rerne – kombinacija kojoj niko ne može da odoli!

Sastojci:
Za pljeskavice:
- 600 g mljevenog mesa (miješano ili po izboru)
- 1 jaje
- 60 g hljeba (natopljenog u malo mlijeka)
- so, biber, mljevena slatka paprika, bijeli luk u prahu
- 1 šargarepa
- 1 praziluk
Fil:
- 300 g pečuraka (šampinjoni ili po izboru)
- 1 glavica crnog luka
- so, biber
- ulje
Preliv:
- 100 g pavlake
- 80 g majoneza
- 1 čen bijelog luka (sitno isjeckan ili izrendan)
- so, biber, mirođija
Ostalo:
- 200 g sira (gauda, kačkavalj ili po izboru)
- 1 paradajz
- Peršun za dekoraciju
Priprema:
Ako volite sočne pljeskavice koje se lako pripremaju, ovaj recept će vas oduševiti! Pljeskavice iz rerne sa pečurkama i topljenim sirom su savršen spoj sočnog mesa, kremastog fila i pečenog povrća. Ovo jelo je idealno za porodični ručak ili svečanu večeru, a najljepše od svega je što se sve priprema u jednom plehu!
Za bogatiji ukus dodajte malo dimljene slanine u fil od pečuraka.
Pljeskavice možete oblikovati unaprijed i čuvati u frižideru do pečenja.
Najbolje se slažu uz svježu salatu ili kiselo mlijeko.
Fil od pečuraka: Isjeckati crni luk i pečurke na sitno. Dinstati na malo ulja dok tečnost ne ispari. Posoliti, pobiberiti i ostaviti da se ohladi.
Meso: Pomiješati mljeveno meso, jaje, natopljen hljeb, so, biber, beli luk u prahu i mljevenu papriku. Dobro sjediniti smjesu. Šargarepu izrendati, a praziluk sitno isjeckati pa propržiti i dodati mesu. Od mesa oblikovati pljeskavice. Poređati u pleh obložen papirom za pečenje pa čašom napraviti malo udubljenje na sredini.
Preliv:
U posudi pomešati pavlaku, majonez, bijeli luk, so, biber i mirođiju. Staviti u udubljenje svake pljeskavice. Preko dodati fil od pečuraka.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja dodati rendani sir i kriške paradajza preko pljeskavica, pa vratiti u rernu još 5-10 minuta dok se sir ne otopi.
Bonus video