Lazanje sa pasuljem se vrlo jednostavno prave i vrlo su bogate filom.

Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 1 mali luk, isjeckan
- 1 čen bijelog luka, vrlo sitno isjeckan
- 400 g pasulja iz konzerve, ocijeđenog
- 400 g paradajza isječenog na kockice
- ½ crvene paprike, sjeckane
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1 kašičica sušenog origana
- so i biber po ukusu
- 3 kašike putera
- 3 kašike višenamjenskog brašna
- 360 ml mlijeka
- 120 g rendanog parmezana
- 4 tijesta za lazanje
- 115 g rendanog kačkavalja
Recept za lazanje sa pasuljem:
Kako biste napravili lazanje zagrijte rernu na 175 stepeni C. Zagrijte ulje u tiganju na srednjoj vatri i pržite luk dok ne omekša. Umiješajte bijeli luk i pržite i njega. Pomiješajte pasulj, paradajz i crvenu papriku. Začinite bosiljkom, origanom, solju i biberom. Nastavite da pržite 10 minuta i povremeno miješajte.
Rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri i postepeno umiješajte brašno, dok ne postane glatko. Polako umiješajte mlijeko. Umiješajte parmezan i nastavite da kuvate i miješajte dok se malo ne zgusne.
Rasporedite 1/2 mješavine pasulja u tepsiju i na vrh stavite 2 tijesta za lazanje. Premažite preostalom mješavinom pasulja i na vrh opet stavite tjesteninu. Prelijte sosom i pospite narendanim kačkavaljem. Pecite 20 minuta u zagrijanoj rerni, ili dok ne porumeni. Uživajte!
BONUS VIDEO:
(MONDO/StvarUkusa)