Pileći karabataci u sosu od bijelog vina i pavlake su poput ručka iz najboljeg restorana, a jednostavno se pripremaju.

Sastojci:
- 4 pileća karabataka
- 1/2 luka isječenog na kockice
- 1 ljutika isjeckana na kockice
- 1 čen bijelog luka sitno nasjeckanog
- 2 kašike estragona sjeckanog
- 1 kašika svježih listova majčine dušice
- 1 kašika paradajz paste
- 200 ml crvenog vinskog sirćeta
- 400 ml bijelog vina
- 400 ml pilećeg bujona
- 400 ml pavlake za kuvanje
- so i biber po ukusu
Priprema:
Kako biste napravili piletinu na ovaj način, prvo pripremite povrće, tako što ćete ga isjeckati. U tiganju ispržite piletinu sa obe strane na ulju dok lijepo ne porumeni, pa izvadite iz tiganja.
Dodajte luk, ljutiku i bijeli luk u tiganj i pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni. Dodajte paradajz pastu i nastavite da kuvate 2 minuta. Pojačajte toplotu i dodajte sirće.
Kuvajte do ključanja, i nastavite da kuvate dok ne dobijete konzistenciju poput sirupa. Dodajte vino i kuvajte 2 minuta. Dodajte bujon i začinsko bilje i ostavite da provri. Kada provri dinstajte na laganoj vatri, dodajte komade piletine i poklopite, pa nastavite da dinstate 15-20 minuta.
Skinite poklopac i izvadite komade piletine. Dodajte pavlaku za kuvanje i pustite da provri. Kuvajte dok se ne smanji za 50%. Vratite piletinu nazad u šerpu i poklopite, pa ostavite 1 minut da se piletina ponovo zagrije. Servirajte sa dosta sosa i još sjeckanog estragona.
(Stvar ukusa/MONDO)