• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da napravite domaći hljeb od heljde

Autor Lena Sudar

Domaći hljeb od heljde je izuzetno zdrav i jednostavno se pravi.

 Recept za hljeb od heljde Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g oljuštenih zrna heljde
  • 200 ml vode
  • ¼ kašičice krupne morske soli
  • 2 kašičice sjemena maka i susama
Koliko dugo bi trebalo da fermentišete testo?

Fermentacija zavisi od temperature. U hladnijim klimatskim uslovima biće potrebna duža fermentacija, a može se skratiti kako temperatura raste tokom godine, jer toplota ubrzava fermentaciju. Za hladnije klime (zima, sa unutrašnjom temperaturom od približno 20°C, fermentirajte testo 24 sata. Ako je unutrašnja temperatura ispod 20°C, možete pokušati da ostavite tijesto na najtoplijem mjestu u vašoj kući, kako bi imao najbolje uslove za fermentaciju. Za topliju klimu sa unutrašnjom temperaturom između 25 – 30°C, preporučuje se fermentacija od 12 sati.

Priprema:

Kako biste napravili hljeb, isperite oljuštena sirova zrna heljde pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Prebacite ispranu heljdu u veliku posudu. Potpuno potopite zrna velikom količinom hladne vode. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite da odstoji 6 do 7 sati.

Kada se natopi, ocijedite vodu, ali ne ispirajte zrna heljde. Prebacite ih u blender sa 200 ml vode i soli. Blendirajte, krenite od male brzine i polako povećavajte, sve dok ne dobijete veoma glatku teksturu bez ikakvih komadića heljde.

Sipajte mješano heljdino tijesto nazad u činiju. Ponovo ga pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 24 sata. Zagrijte rernu na 176 °F. Dok se rerna zagrijava, pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

U pripremljenu tepsiju sipajte fermentisano heljdino tijesto. Pospite makom i susamom i pecite 90 minuta.

Izvadite hljeb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga narežete. Uživajte! 

(Stvae ukusa/MONDO)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop