• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zapečene posne lazanje sa povrćem i bešamel sosom

Autor Aleksandra Ljubičić

Uživajte u posnim lazanjama koje će sigurno zadovoljiti sve kriterijume vaših članova porodice i prijatelja.

 Recept za posne lazanje Izvor: Printscreen/Youtube/Cooking with Coit

Sastojci:

  • 12 listova posnih lazanja
  • 1 crvena paprika (isjeckana)
  • 1 crni luk (isjeckan)
  • 2 šargarepe (rendane)
  • 300 g paradajza (isjeckanog ili pelata)
  • 100 g pasulja (kuvanog ili iz konzerve)
  • 2-3 čena belog luka (sitno isjeckana)
  • 200 ml paradajz soka ili pasiranog paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, suvi začin, origano, bosiljak (po ukusu)
  • 200 g posnog sira (po želji, može biti tofu, biljni sir)
  • 2 kašike brašna (za sos)
  • 500 ml vode ili biljnog mlijeka (za bešamel sos)

Kako se prave:

Posne lazanje su savršen izbor za sve koji žele uživati u ovom popularnom jelu, ali bez mesa i mliječnih proizvoda. Ovaj recept koristi povrće i biljne alternative za bogatstvo ukusa, dok će vas slojevi lazanja sa bogatim paradajz sosom i povrćem oduševiti. Idealne su za posne dane, slave ili jednostavno kao zdrav obrok. Ove lazanje su odlične i kao obrok koji možete pripremiti unaprijed, a zatim samo zagrijati.

Ako ne koristite posni sir, možete dodati tofu ili biljni krem za bogatiju teksturu.

Lazanje možete obogatiti i dodatkom pečuraka, tikvica ili bilo kojeg drugog povrća po želji.
Ako želite da lazanje budu još kremastije, možete dodati malo biljnog jogurta u bešamel sos.

U tiganju zagrijte maslinovo ulje, dodajte iseckani crni luk i bijeli luk, pa propržite dok ne omekšaju. Dodajte sjeckanu papriku i rendanu šargarepu, pa pržite još malo. Dodajte paradajz (seckani ili iz pelata), pasulj i paradajz sok, pa sve dobro promiješajte. Dodajte začine (so, biber, origano, bosiljak) i kuvajte na srednjoj vatri još 10-15 minuta dok se sve ne sjedini i ukusi ne prožmu.

Priprema bešamel sosa: U manjoj šerpici zagrijte malo ulja, pa dodajte brašno i pržite ga kratko, dok ne postane zlatno. Postepeno dodajte vodu ili biljno mlijeko, neprestano miješajući da se ne stvore grudvice. Kuvajte dok se sos ne zgusne, a zatim začinite po ukusu sa malo soli i bibera.

U vatrostalnu posudu stavite malo paradajz sosa sa povrćem na dno. Na to stavite prvi sloj listova lazanja. Preko njih nanesite malo povrća, pa zatim sloj bešamel sosa. Nastavite da slažete: lazanje, povrće, bešamel sos i tako dok ne potrošite sve sastojke. Posljednji sloj treba biti bešamel sos. Ako koristite posni sir, pospite ga na vrh prije nego što stavite lazanje u rernu.

Zagrijte rernu na 180°C. Stavite lazanje u rernu i pecite oko 30-40 minuta, dok se sve ne zapeče i porumeni.

Bonus video

Pogledajte

00:14
Lazanje u jednoj posudi
Izvor: TikTok/recipebyanne
Izvor: TikTok/recipebyanne

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop