Kuhinja

Začinjeni rižoto sa tunjevinom

Izvor mondo.ba

Začinjeni rižoto sa tunjevinom je odličan ukoliko postite na ulju. Vrlo je lagano, a pikantno jelo.

Začinjeni rižoto sa tunjevinom
Izvor: prt scr / yt/ Spain on a Fork

Sastojci:

  • 220 g tunjevine iz konzerve
  • 1 mali luk
  • 6 čenova bijelog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 šargarepa
  • 1,25 g sušenog origana
  • 1/2 kašičice sušene majčine dušice
  • 360 ml vode 360 ml
  • 200 g pirinča
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • 2 kašičice limunovog soka
  • morska so i crni biber

Recept za začinjeni rižoto sa tunjevinom:

Kako biste napravili rižoto, ocijedite konzerve tunjevine u sitno sito sa činijom ispod i tunjevinu pažljivo isjeckajte. Takođe isjeckajte crni luk, bijeli luk, crvenu papriku i šargarepu. Zagrijte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte 3 kašike maslinovog ulja iz konzervirane tunjevine.

Poslije par minuta dodajte isjeckane sastojke, miješajte ih neprekidno, posle 4 minuta dodajte origano i majčinu dušicu, brzo izmiješajte, zatim dodajte vodu i obilno začinite morskom solju i crnim biberom. Pojačajte vatru i promiješajte. U međuvremenu, dodajte pirinač u fino sito i isperite pod vodom.

Kada voda proključa u tiganju, dodajte pirinač, lagano promiješajte, zatim stavite poklopac na tiganj i spustite na tihu vatru, pa dinstajte 15 minuta ili dok se pirinač ne skuva.

Kada je pirinač skuvan, sklonite poklopac i šerpu sa ringle, dodajte ocijeđenu tunjevinu, sjeckani peršun i sok od limuna, viljuškom lagano razmutite pirinač, servirajte direktno iz tiganja ili prebacite u posude za serviranje, uživajte! 

(Stvar ukusa/MONDO)